Ano, šéfe! / Foto: FTV Prima
Ano, šéfe! / Foto: FTV Prima

Restaurace Asie v Mladé Boleslavi je jedním z nejdéle fungujících asijských podniků v České republice. Založená už v roce 1971, přežila desítky let a stala se ikonou tradiční gastronomie. Majitel Vratislav Navrátil v rozhovoru zavzpomínal na účast v pořadu Ano, šéfe!, který měl restauraci pomoci dostat se zpět do formy. Místo jednoduché pomoci ale přišly náročné dny plné napětí, nečekaných situací a ne vždy vítaných změn.

Restaurace s dlouhou tradicí a věrnou klientelou

Podnik Vratislava a jeho partnerky Marcely staví na osvědčených receptech a autentických chutích. Hosté se sem vracejí právě kvůli stálosti nabídky a nostalgii. Pokrmy jako šue-ču-zou, kung pao nebo maso ve sladkokyselé omáčce patří mezi pilíře menu. I když se Zdeněk Pohlreich snažil vnést do kuchyně moderní prvky, hosté na ně nereagovali dobře. „Lidi tady na to nejsou zvyklí, barbecue si teď děláme jen pro sebe,“ přiznal majitel.

Podpásovky od štábu a psychický tlak

Natáčení pořadu však nebylo jen o vaření. „Štáb nás dostával do situací, které jsme nechtěli. Byli jsme tlačeni do bizarních scén,“ svěřil se Vratislav. Obzvlášť náročný byl zátěžový test, při němž do restaurace naráz dorazilo čtyřicet hostů. Obsluha nestíhala, zákazníci čekali, a napětí stoupalo. „Režisér mávnul rukou a my museli najednou obsloužit všechny. Servírky to nesly těžce a druhý den moje přítelkyně ani nechtěla přijít do práce,“ popsal dramatické chvíle v podniku.

Ano, šéfe! / Foto: FTV Prima
Ano, šéfe! / Foto: FTV Prima

Vaření se Zdeňkem jako světlý bod natáčení

Přes veškerý stres si Vratislav spolupráci s Pohlreichem pochvaluje. „Když jsme od druhého dne vařili se Zdeňkem, užíval jsem si to,“ říká. Zkušenost ho sice vyčerpala, ale i obohatila. Výsledkem byla jedna hvězdička, kterou podnik získal za účast v pořadu. „Psali jsme Zdeňkovi, že bychom si za herecké výkony zasloužili dvě, ale on ví, co dělá,“ komentoval s úsměvem Navrátil.

Stálost jako výhoda i výzva

Restaurace Asie se neuchyluje ke kulinářským módám. Autentické chutě a interiér, který odráží ducha 70. let, jsou hlavní devízou podniku. I přes snahu o modernizaci zůstává hlavním tahákem návrat k ověřeným recepturám. Přesto podnik čelí klesající návštěvnosti a bojuje o přízeň nových zákazníků. Vratislav a Marcela se však nevzdávají a věří, že srdce a úsilí, které do restaurace vkládají, přinesou ovoce.

„Těch třiapadesát let nám nikdo neodpáře. Ta hvězdička pro nás znamená hodně,“ uzavřel Vratislav svůj příběh z natáčení, které i přes trable vnímá jako důležitou zkušenost.

Zdroj: FTV Prima, Extra

author avatar
Tomáš Rohlena
Jako šéfredaktor magazínu Filmožrouti.cz sleduje nejen dění na plátně, ale i zákulisí hereckého světa a hollywoodských produkcí.
5 komentářů
  1. Servírka nechtěla přijít druhý den do práce.
    Abych pravdu řekl, jsou to lidi kteří v dnešní době nechtějí makat.
    Když jim přijde do restaurace víc jak 20 lidí, tak by nejradši s prací sekly a šly domů.
    18 let jsem dělal číšníka, kde byla i kuchyň. Naráz přišlo třeba na obědy25 lidí a já jsem tam byl sám.
    Musel jsem se ohánět což je pravda, ale bylo to třeba na hodinku. Pak zas byl volnější čas.
    A to jsem dělal od 9.30h.. – 01h. a ráno jsem byl v práci už na 8h.
    Prostě dnešní lidi chtějí hodně peněz, ale proto nechtějí udělat nic.

    1. Dělají to spoustu let. Takže v jejím případě šlo buď o to, že se jí motal pod nohama štáb (přinesete to samé tomu samému “stokrát”, aby měl kameraman správný úhel pohledu na obsluhu, do toho se motá klapka, světla, odrazové desky…), nebo o uměle vyvolané krizové situace (“zákazník” se rozčiluje, protože to má ve scénáři).
      Tenhle pořád je velmi draze zaplacená reklama.

  2. Nebylo toho Pohlreicha už dost?
    Potom, jak se rozpažovala prudil ve Starosuchdolské restauraci, mu přátelsky radím, aby se nějakou dobu Suchdolu vyhýbal. Těch pár chudých štangastů nejsou zvědaví na nějakou královskou gastronomii. Dají si pivo, buřta ne guláš a jdou zase makat.

  3. Zdravíčko,
    chodím do této restaurace od malička a prostě je to pro mě vždy radostná událost. A to retro je prostě pecka. Cokoliv měnit by bylo jako ustřihnout vousy Santa Clausovi a vyměnit mu sobíky za Olcita.
    Buďte silní vytrvejte,
    na Zdeňka nedbejte✌🏼

  4. Pohlreich je v podstatě najatý herec, nerozhoduje ani o místě natáčení. Jde o licenční program, a jako u všech se vše odehrává ve prospěch sledovanosti.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Mohlo by se vám líbit

Farma Česko odstartovala dramaticky. Mary z Bachelora zapálila troubu a je z ní služka

Mary se na Farmě hroutí pod náporem emocí

Na Farmě houstne atmosféra, Andrej je středem pozornosti

Luboš z Farmy porušil smlouvu s Novou a přiznal chybu